Innovationer indenfor computere de seneste år

Innovation
Innovationer indenfor computere de seneste år
Henrik Andersen
-
11/05/2023
-

Computere udvikler sig med rekordfart. I takt med at teknologien udvikler sig, spiller computere en større og større rolle i samfundet. Fra at være en simpel maskine, der skulle bruges til at behandle data, er computere i dag blevet en integreret del af vores hverdag og arbejdsliv.

Computere har i dag en langt større og vigtigere rolle end nogensinde før. De er blevet hurtigere, mere pålidelige og mere effektive, og har dermed givet os mulighed for at udføre mere komplekse opgaver med større præcision og hastighed. De er også blevet meget mere bærbare, hvilket har betydet, at vi nu kan have adgang til computerkraft, uanset hvor vi befinder os. Faktisk har vi alle en lille supercomputer i lommen i form af vores smartphones.

De seneste år er der sket en del fremskridt på hardware delen hvad angår computere til den almindelige hverdagsbruger. Der er tilmed sket store fremskridt i brugen af kunstig intelligens ( AI ).

Lancering af ARM arkitektur i bærbare computere

En af de største innovationer inden for computer hardware til den gængse bruger er lanceringen af ARM arkitektur i bærbare computere. Dette har gjort det muligt for computere at blive endnu mere bærbare og samtidig have en længere batterilevetid. Apple var de første til at implementere dette succesfuldt, de leverede deres første computere med ARM arkitektur i 2020, de kalder modellerne M1 og senere M2.

Mange andre producenter har ønsket at gøre dette længe, men grundet store udfordringer med software kompabilitet har det været en stor udfordring.

Lanceringen af ARM arkitektur i almindelige bærbare og stationære computere åbner et hav af muligheder for yderligere performance og mindre strømforbrug.

Kunstig intelligens

En anden stor innovation inden for computer er brugen af kunstig intelligens (AI). AI gør det muligt for computere at lære og tilpasse sig på samme måde som mennesker gør. Dette har åbnet op for nye anvendelser og muligheder inden for bl.a. diagnostik og medicin, hvor AI kan analysere store mængder data og give præcise diagnoser og behandlingsforslag.

Den mest kendte og omtalte AI er ChatGPT som er en chatbot der er udviklet af OpenAI. Mest kendt blev den nok for at skrive eksamensopgaver ofr nyligt. Men mulighederne er uendelige, den kan allerede skrive kompleks kode og på sigt måske erstatte programmøre helt. Den kan også finde svar de fleste af dine spørgsmål og kan i virkeligheden på sigt erstatte Google søgninger.

Right to repair

Med stigende brug af computere, kommer også et større behov for reparation og service. Computere har i lang tid været bygget uden reparation for øje, flere producenter har simpelthen ikke prioriteret det. Med det store fokus på e-waste og genanvendelse har “Right to Repair” bevægelsen vundet frem de seneste år. Flere lovgivere i EU og USA har indført eller vil indføre krav til producenterne om at bygge computere med reparation for øje, stille reservedele til rådighed og genanvende de gamle dele.

Men med de komplekse og innovative computere vi har i dag, stiller det også store krav til at være PC reparatør. Mange reparatører kan ikke længere følge med de store tekniske krav som producenterne stiller og derfor er der kun enkelte store kæder tilbage.

Målet med Right to Repair er også at det skal blive mere simpelt at reparere igen, således at de fleste med teknisk forståelse kan udskifte komponenter i deres egen PC.

Copyright 2024 - Pilanto Aps